021 52 41 15

Rana amniocenteza

Rana amniocenteza nam kaže da li je s bebom sve u redu. To je najčešća je bojazan budućih roditelja. U prenatalnom dijagnostikovanju genetskih poremećaja i oboljenja ovo je najčešće korišćen metod.

Šta je rana amniocenteza?

To je test prilikom kojeg se aspirira mala zapremina amnionske tečnosti koja okružuje fetus i koja se nakon toga analizira. Amniocenteza ima dugu istoriju primene. Još od 1882. godine. Ipak, ni jedna procedura ne izaziva toliko nedoumica, pa čak i straha. Ove informacije pomoći će Vam da, u saradnji sa Vašim lekarom, donesete pravu odluku.

Rana amniocenteza

Kada je rana amniocenteza neophodna?

Sumnjiv rezultat Dabl i Tripl testa, abnormalnosti otkrivene ultrazvukom, postojanje hromozomopatije u porodici ili kod prethodnog deteta, indikacije su za izvođenje amniocenteze i kod trudnica mlađih od 35 godina. Ukoliko je analizom krvi utvrđeno postojanje određenih hormona, lekar će Vam sugerisati da se podvrgnete analizi plodove vode, jer je to najbolji način da se utvrdi ili isključi postojanje bilo kakvog oboljenja ploda.

Rizik od pojave Daunovog sindroma

Rizik od pojave Daunovog sindroma i drugih hromozomskih anomalija značajno raste sa starošću majke. Ukoliko je ona starija od 35 godina, a otac ima više od 42 godine, amniocenteza bi trebalo da bude obavezna procedura kojom se isključuje mogućnost pojave Daunovog sindroma ili bilo koje druge malformacije ploda. Ipak, treba naglasiti da ni jedna trudnica ne mora da radi amniocentezu ukoliko to ne želi, ali je obaveza lekara da joj predoči sve posledice takve njene odluke.

Kada je neophodna rana amniocenteza?

Rana amniocenteza najčešće se radi između 15. i 18. nedelje trudnoće ali se može uraditi i kasnije. Vaš lekar će najpre ultrazvučnim pregledom odrediti položaj bebe u materici. Kada precizno odredi mesto posteljice i odabere mesto ulaska igle, ono se dezinfikuje. Nakon toga iglom se ulazi kroz zid materice i aspirira se oko 20 mililitara plodove vode. Količina uzete plodove vode nadoknadi se za nekoliko sati.

Preporučuje se:

Preporučuje se da trudnica tada malo više miruje i da uzima više tečnosti, može se prepisati i antibiotska zaštita, ali je najvažnije mirovanje posle same intervencije u periodu od tri do sedam dana. Špric se pred majkom označi njenim imenom i prezimenom i nakon toga šalje se u laboratoriju na pregled. Rezultati obično budu gotovi u roku od tri nedelje.

Da li je pregled bolan?

Jedan od razloga zbog kojeg se žene plaše izvođenja amniocenteze je verovanje da je ta procedura bolna. Ona međutim nije ništa bolnija od uboda igle na bilo kom drugom delu tela. Dobra saradnja između lekara i trudnice je naš imperativ. Razgovor tokom kojeg ćete dobiti sve potrebne informacije o načinu izvođenja intervencije, bezbednosti ploda i o rezultatima, osnažiće Vas za donošenje te važne odluke.

Postoje li rizici?

Ono što roditelje najviše brine svakako su opasnosti koje po plod ova procedura nosi. Mogućnost da dođe do spontanog pobačaja, kao glavna komplikacija koja se danas može pripisati amniocentezi, svedena je na manje od 0,5 odsto.