Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Ekspertni ultrazvučni pregled

Ekspertni ultrazvučni pregled, iako je sličan standardnom ultrazvučnom pregledu, pružiće Vam više informacija, a poseban akcenat stavlja se na anatomiju bebe.

To je najdetaljniji i najpouzdaniji pregled ploda tokom trudnoće. Pripremite se na to da će susret trajati duže od prethodnih.

Kako izgleda ekspertni ultrazvučni pregled

Ekspertni ultrazvučni pregled

Ekspertni ultrazvučni pregled (Ekspertni ultrazvuk) započinje se ukupnim pregledom fetusa. Na njemu će lekar pogledati fetus od glave do pete.

Proveriće postoje li neke nepravilnosti u strukturi i anatomiji, proceniće bebin rast i okolinu, posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost.

Utvrđuje se položaj placente, mere se glava, stomak i ekstremiteti. Sve to je neophodno kako bi se odredila gestacijska dob ploda, ali i da bi se procenili rast i razvoj.

Nakon toga pažnja se posvećuje fetalnoj anatomiji. To podrazumeva više pregleda organa i struktura. Da bi se to uspešno realizovalo koriste se 3D i 4D tehnologije snimanja.

Pored kontrole razvoja strukture, ekspertni ultrazvuk uključuje i procenu funkcije. Vaš lekar na ovom pregledu prati i fetalni koštani sistem, krvi sistem, kičmu, mozak i srce.

Zatim lice, pluća, dijafragmu, jetru, želudac, nadbubrežne žlezde, bubrege i creva. Takođe prati i mokraćnu bešiku, ekstremitete, polne karakteristike, pupčanu vrpcu, posteljicu i plodovu vodu, matericu i okolne organe.

Kada se radi

Svim trudnicama savetuje se makar jedan ekspertni ultrazvučni pregled. Najbolje je ukoliko se tokom trudnoće urade tri ekspertna ultrazvučna pregleda (po jedan u svakom tromesečju).

Prvi je obično oko 12-te nedelje i tada se pažnja posvećuje organogenezi. Mere sa tog pregleda takođe su važni pokazatelji za biohemijski skrining.

Drugi ekspertni ultrazvučni pregled (ultrazvuk) radi se između 22. i 24. nedelje. On podrazumeva detaljniji pregled morfologije srca i krvotoka, odnosno ehokardiografiju.

Već u tom periodu trudnoće dobro obučen ginekolog može da uoči rascep usne i nepca, deformitet stopala ili ruke, anomaliju na kičmi i anomalije srca.

Treći ekspertni ultrazvuk radi se između 32. i 34. nedelje Vaše trudnoće.

Opustite se i pitajte

Toliko detaljni pregledi koji Vam pružaju važne informacije o razvoju Vaše bebe ponekad mogu da uplaše. Da li je sa njom sve u redu, pitanje je sa kojim ih često dočekujete.

Važno je znati da u ordinaciji Biovita pregled radi lekar ginekolog i akušer sa višegodišnjim iskustvom koji će pravovremeno uočiti eventualne nepravilnosti.

U bilo kom trenutku pregleda on će biti otvoren za sva Vaša pitanja i nedoumice i predočiće Vam potencijalna rešenja ukoliko se bilo kakav problem registruje.

Prednost tih pregleda je u pravovremenoj informaciji koja znatno pomaže da se adekvatno odreaguje.

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugePromocija