Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Rano otkrivanje anomalija ploda

Rano otkrivanje anomalija ploda je veoma značajno, jer rezultati rada u praksi pokazuju da je najveći strah budućih roditelja eventualno postojanje neke anomalije ploda. Pravovremeno uočavanje promena koje upućuju na to i, ukoliko je moguće, sprečavanje posledica kako bi se rodilo zdravo dete, zadatak je naših iskusnih stručnjaka.

Rano otkrivanje anomalija ploda sprečava neželjene posledice

Šta je anomalija ploda?

Anomalija ploda je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta. Javljaju se kod tri do pet odsto beba. To praktično znači da od 100 rođenih beba tri do pet ima neku anomaliju. One su najčešći uzrok smrti pre navršne prve godine života.

Ekspertnim ultrazvučnim pregledima i ranom amniocentezom pravovremeno ćemo ustanoviti potencijalni problem. Ako ih nemaju roditelji, zašto bi ih imala beba? Ovo je jedna od najčešćih zabluda.

Zapravo je vrlo mali broj anomalija nasledan i uzroci njihovog nastajanja su različiti. Jednu grupu čine genetske anomalije i hromozomopatije. One nastaju usled poremećaja na genima i hromozomima ploda. Najveći deo njih je slučajna greška prirode, dok je direktno naslednih svega ispod deset odsto.

Zašto je potrebno rano otkrivanje anomalija ploda?

Postoji i druga grupa anomalija koja može biti izazvana određenim bolestima majke ili lekovima koje mora da uzima zbog bolesti. Češća pojava problema uočena je kod trudnica koje boluju od šećerne bolesti, bolesti vezivnog tkiva, epilepsije, poremećaja rada štitne žlezde.

Manje od jedan odsto anomalija nastaje zbog uzimanja lekova koji mogu da oštete plod. Rizičan period za to je u vreme formiranja organa, do desete nedelje trudnoće. Nakon toga oni samo rastu pa se rizik od njihovog oštećenja značajno smanjuje.

Do teških anomalija mogu dovesti i infekcije. Naročito su opasne u ranim nedeljama trudnoće, a najopasnije nastaju od virusa rubeole, toksoplazme, herpes virusom itd.

Između 65 i 75 odsto malformacija nastaje iz nama nepoznatog razloga ili zbog udruženog delovanja poznatih i nepoznatih faktora. Za skoro tri četvrtine malformacija zapravo se ne zna uzrok. Jedini način za njihovo otkrivanje (za one koje mogu da se otkriju u trudnoći) upravo je ultrazvučni pregled.

Rano otkrivanje anomalija ploda - pregled

Rano otkrivanje anomalija ploda nameće pitanje kada one mogu da se uoče?

Da li će i kada anomalija ploda biti otkrivena, zavisi od nekoliko faktora. Od svih njih najvažniji su sledeći:

  • vrsta poremećaja,
  • starost trudnoće,
  • kvalitet ultrazvučnog aparata i
  • obučenost lekara koji obavlja pregled.

Zato nije ni malo svejedno kome ćete taj posao poveriti.

Već u trećem mesecu, od 11. do 14. nedelje trudnoće je moguća dijagnoza velikog broja malformacija. Veličina ploda tada je od 45 do 84 milimetara, a optimalna veličina je 60 milimetara.

Taj period je veoma bitan za pregled jer je plod tada formiran i na njemu se vide glava, trup, ruke, noge, srce, mokraćna bešika. Tada je moguća detaljna analiza ploda. Dobro obučen ginekolog može tada jasno da vidi rascep usne i nepca u tri dimenzije, anomaliju na kičmi, deformitet stopala ili ruke pa čak i veće anomalije srca.

Kako to mi radimo?

Rano otkrivanje anomalija ploda pružiće Vam korisne informacije o razvoju bebe. Fetalni skrining, ultrazvučni pregled za rano otkrivanje anomalije (malformacija) ploda, kao i rana amniocenteza, pružiće potrebne informacije u vezi sa tim kako se razvija beba.
Saznaćete da li je sve u redu sa Vašom bebom i kako se može, ukoliko je potrebno, dalje reagovati.

Što se anomalije ranije otkriju, veća je mogućnost prekida trudnoće ukoliko je anomalija teška. Ukoliko je moguća hirurška korekcija nakon porođaja, rano otkrivanje anomalije ploda omogućiti će kvalitetniju pripremu.

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugePromocija