Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Rana amniocenteza

Rana amniocenteza nam kaže da li je s bebom sve u redu. To je najveća briga budućih roditelja. U prenatalnom dijagnostikovanju genetskih poremećaja i oboljenja, rana amniocenteza je najčešće korišćen metod za dobijanje brzog i pouzdanog odgovora.

Šta je rana amniocenteza?

Amniocenteza je test prilikom kojeg se aspirira mala zapremina amnionske tečnosti koja okružuje fetus i koja se analizira. Amniocenteza ima istoriju primene još od 1882. Ipak, ni jedna procedura ne izaziva toliko nedoumica i straha. Ove informacije pomoći će Vam da, u saradnji sa Vašim lekarom, donesete pravu odluku.

Kada je rana amniocenteza neophodna?

Sumnjiv rezultat Dabl i Tripl testa, abnormalnosti otkrivene ultrazvukom, postojanje hromozomopatije u porodici ili kod prethodnog deteta, indikacije su za izvođenje amniocenteze i kod trudnica mlađih od 35 godina. Ukoliko je analizom krvi utvrđeno postojanje određenih hormona, mi ćemo Vam sugerisati da se podvrgnete analizi plodove vode. To je najbolji način da se utvrdi ili isključi postojanje bilo kakvog oboljenja ploda.

Rizik od pojave Daunovog sindroma

Rizik od pojave Daunovog sindroma i drugih hromozomskih anomalija značajno raste sa starošću majke. Ukoliko je ona starija od 35 godina, a otac ima više od 42 godine, test amniocenteze bi trebalo da bude obavezna procedura kojom se isključuje mogućnost pojave Daunovog sindroma ili bilo koje druge malformacije ploda. Ipak, treba naglasiti da ni jedna trudnica ne mora da ovaj test radi ukoliko to ne želi. Obaveza lekara je da joj predoči sve posledice takve njene odluke.

Kada je neophodna rana amniocenteza?

Rana amniocenteza najčešće se radi između 15. i 18. nedelje trudnoće ali se može uraditi i kasnije. Vaš ginekolog akušer će najpre ultrazvučnim pregledom odrediti položaj bebe u materici. Kada precizno odredi mesto posteljice i odabere mesto ulaska igle, ono se dezinfikuje. Nakon toga iglom se ulazi kroz zid materice i aspirira se oko 20 mililitara plodove vode. Količina uzete plodove vode nadoknadi se za nekoliko sati.
Rana amniocenteza - preporukaPreporuka:
Preporučuje se da trudnica tada malo više miruje i da uzima više tečnosti, može se prepisati i antibiotska zaštita, ali je najvažnije mirovanje posle same intervencije u periodu od tri do sedam dana.
Špric se pred majkom označi njenim imenom i prezimenom i nakon toga šalje se u laboratoriju na pregled. Rezultati budu gotovi za tri nedelje.

Da li je pregled bolan?

Jedan od razloga zbog kojeg se žene plaše izvođenja amniocenteze je verovanje da je ta procedura bolna. Ona međutim nije ništa bolnija od uboda igle na bilo kom drugom delu tela. Dobra saradnja između nas i trudnice je naš imperativ. Razgovor tokom kojeg ćete dobiti sve potrebne informacije o načinu izvođenja intervencije, bezbednosti ploda i o rezultatima, osnažiće Vas za donošenje te važne odluke.

Postoje li rizici?

Ono što roditelje najviše brine su opasnosti koje ova procedura nosi. Mogućnost da dođe do spontanog pobačaja kao glavne komplikacije amniocenteze, danas je svedena na manje od 0,5 odsto. 

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugepromocija