Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Lečenje ranice na grliću materice

Lečenje ranice na grliću materice koristi naziv „ranica“ koji se odomaćio među ginekolozima, ali se ne radi ni o kakvoj „rani“. Zapravo se radi o histološki drugom tipu epitela koji u određenom životnom dobu, najčešće u pubertetu, “izlazi” u vaginalni deo iz kanala grlića materice.

Kako sprovodimo lečenje ranice na grliću materice?

Za razliku od prirodne bledo ružičaste boje epitela grlića materice, ova „ranica“ je crvene boje. Međutim, nije u pitanju erozija ili povreda tkiva materice.

Epitel se u nekom trenutku našao na pogrešnom mestu. Organizam se bori sa njim tako što nastoji da ga pokrije normalnim, pločastim epitelom. Tokom transformacije ta dva epitela se mešaju pa može da nastane problem. Naime, mogu da se pojave maligne ili premaligne promene.

Kod gotovo 70 odsto žena koje dođu na ginekološki pregled lekar ginekolog uoči ranicu na grliću materice. One su potpuno bezazlene, osim ako se ne inficiraju HPV virusom.

Ukoliko dođe do krvarenja neposredno tokom ili posle polnog odnosa, ili se pojača sekret, najčešće se radi o pojavi ranice na grliću materice. Tada je potrebno uraditi ginekološki pregled.

To se radi kolposkopskim pregledom, PAPA testom i biopsijom.

Tretman ranice na grliću materice zahteva veliku pažnju

Ako smo kolposkopskim pregledom utvrdili da su promene benigne, i ako je histološki, biopsijom, to sigurno dokazano, onda se ranice smeju ukloniti krioterapijom, kauterizacijom ili laserskom ablacijom.

U težim slučajevima radi se široko isecanje promene ili konizacija grlića i slanje na PH analizu.

Za lečenje ranice na grliću materice pažljivo birajte lekara

Potrebna je velika veština i znanje ginekologa kako se ne bi previdele moguće premaligne ili maligne promene. Ukoliko one postoje ne smeju se uništavati već se pristupa ekscizionim metodama, odnosno konizaciji.

Promene rastu multuicentrično na više mesta na grliću, pa neiskusan lekar može uzeti uzorak sa neadekvatnog mesta. Takvom intervencijom može da ukloni samo površinski sloj, dok maligne promene ostanu u epitelu.

Lečenje ovih promena pravi je način da se spreće maligne ili premaligne pojave na obolelom tkivu materice.

Lečenje ranice na grliću materice

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugePromocija