Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Rana dijagnostika oboljenja materice

Rana dijagnostika oboljenja materice spada u redovne ginekološke preglede koji su jednostavni i bezbolni. Oni su najbolji način da se spreče maligna oboljenja ili otkriju u ranoj fazi kada su u potpunosti izlečiva.

Rana dijagnostika oboljenja materice otkriva osnove za razvoj obolenja

Primarna prevencija je sve ono što radite kako do infekcije HPV-om ne bi došlo, a to je lečenje ginekoloških infekcija, manji broj partnera, kasnije stupanje u seksualne odnose i upotreba kondoma.

Osnova za razvoj tih oboljenja može biti i slab imuni sistem. To dodatno ukazuje na značaj prevencije i tome se u ordinaciji Biovita posvećuje posebna pažnja.

Ukoliko je ipak do infekcije HPV-om i prekancerognih promena već došlo, primenjujemo sekundarnu prevenciju da se promene što pre dijagnostikuju i zaustave.

U ordinaciji Biovita to radimo PAPA testom i kolposkopskim pregledom.

PAPA test

Od 21 godine života ili tri godine od početka seksualnih odnosa potrebno je jednom godišnje raditi PAPA test. To je citološki pregled brisa grlića materice koji uzima i tumači ginekolog. Analizira ga patolog. Bris se uzima u redovnom položaju u kojem se radi ginekološki pregled. Sama procedura je bezbolna i traje kratko.

Rana dijagnostika obolenja materice - pregled

Kolposkopija

Rana dijagnostika oboljenja materice vrši se u cilju rane dijagnostike karcinoma grlića materice. U tu svrhu pacijentkinjama preporučujemo i kolposkopski pregled.

To je potrebno zato što kod PAPA testa može biti 40 odsto lažnih rezultata iza kojih se može sakriti prekanceroza ili sam karcinom grlića materice.

Kolposkopija daje tačnu procenu mesta i stepena takvih promena, mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV, humanim papiloma virusom koji je direktno odgovoran za nastanak kancera grlića.

Njome se sasvim pouzdano prepoznaje i već postojeći kancer u početnim ili naprednim stadijumima.

Kancer grlića materice napreduje sporo i relativno lako se može dijagnostikovati. Najčešće se javlja oko 35. godine života i ima veliki uticaj na reproduktivno zdravlje i reproduktivne funkcije žena.

Sve su to razlozi da se svom ginekologu javite na vreme, jer je u tom slučaju kancer najjednostavnije sprečiti.

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugePromocija