Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Prekid trudnoće i male hirurške intervencije

Prekid trudnoće, ma koji da je razlog u pitanju, veoma je emotivno zahtevan za svaku pacijentkinju. Osim stručnosti, kada je o samoj proceduri reč, Vaš ginekolog će Vam, pre svega razgovorom, pomoći da čitav taj proces prođete što lakše.

Diskrecija i odnos poverenja su osnove na kojima to gradimo.

Spontan i nameran prekid trudnoće

Prekid trudnoće može biti spontan ili nameran. Legalni prekid trudnoće regulisan je Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama. Vaše zdravlje je u rukama stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom, što Vam garantuje pouzdane preglede i intervencije i odgovor na svako pitanje.

Ginekolog pre svega ostalog utvrđuje starost trudnoće. Zatim pribavlja nalaze o krvnoj grupi i Rh faktoru i anamnestičke podatke o eventualnim ranijim bolestima.

prekid-trudnoće-zakon

Prekid trudnoće prema zakonskim osnovama

Prema zakonskim osnovama prekid trudnoće može se izvršiti do navršene desete nedelje trudnoće. Izuzetno može i kasnije, ali samo ako se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene. Isto važi i kada se na osnovu medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima.

Najčešće intervencije

Eksplorativna kiretaža cervikalnog kanala i materične šupljine je u ginekološkoj praksi najčešća intervencija. Procedura je istovremeno dijagnostička i terapijska. Njome se odstranjuje sluznica koja se šalje na patohistološki pregled. Ovim postupkom takođe se zaustavlja krvarenje iz materice koje nastaje usled spontanog pobačaja ili je reč o nekoj vrsti disfunkcionalnog krvarenja.

Ukoliko iz spoljašnjeg ušća prominira polip ili miom, uvrtanjem oko peteljke odstranjuje se patološka formacija. Potom se vrši kiretaža cervikalnog kanala (baze polipa ili mioma) i materične šupljine.

U ordinaciji Biovita rade se i druge hiruške intervencije poput uklanjanja polnih bradavica (kondiloma), bezbolno punktiranje cisti jajnika i slično.

Iskusni lekari i najsavremenija tehnologija razlog su više da svoje zdravlje poverite upravo nama. Oporavak nakon tih intervencija je brz i pod nadzorom Vašeg lekara koji je u svakom trenutku dostupan za sve nedoumice koje imate oko ishoda intervencije i normalizacije Vašeg stanja.

Ginekološko-akušerska ordinacija BIOVITA

Dr Dragan Lugonjić
Naše uslugePromocija