Pozovite 021 52 41 15 [email protected]

Šta je 4d ultrazvučni pregled? Zahvaljujući pregledu tehnološki najnaprednijem 3D i 4D ultrazvuku dobijate vrlo realnu trodimenzionalnu sliku. To je film Vaše bebe u trenutku kada je gledate. Ukoliko se kasnije vratite tim snimcima ili slikama koje daje ovaj pregled iznenadiće Vas koliko su verno predstavljali sadašnji lik Vašeg deteta!

4D ultrazvučni pregled nam omogućava da bebu sagledamo u realnom vremenu, onakvu kakva ona zaista izgleda u maminoj materici. To je poseban doživljaj i za roditelje i za lekara. U našoj ordinaciji radimo sa novim i najsavremenijim 4D ultrazučnim aparatima – najnovije generacije!

Šta je 4d ultrazvučni pregled za Vas?

4D ultrazvuk daje mogućnost da jasno i realno vidite svoje dete. Istraživanja su pokazala da, nakon što majka ugleda pokrete slične onima kod tek rođene bebe, ona uspostavlja još čvršću vezu sa njom i počinje više računa da vodi i o sebi i o detetu.

S obzirom na to da pokrete bebe osete samo ukoliko uspeju da „uhvate“ taj trenutak preko maminog stomaka budućim očevima ovo je prilika da se upoznaju sa bebom i da upotpune odnos sa njom.

Kada se i kako radi 4D ultrazvuk?

Ekspertni ultrazvučni pregled (4D ultrazvuk) predstavlja detaljan, ciljani pregled sonoanatomije i morfologije ploda, u cilju ranog otkrivanja eventualnih anomalija ploda.

Prvi pregled se radi u periodu od 11-14 NG, kada se sagledava morfologija ploda. Zatim se gleda debljina nabora na bebinom vratu, takozvana nuhalna translucencija (NT). Ako je vrednost NT veća, veća je i šansa da beba ima neki od hromozomskih aberacija, Daunov sindrom, Edvardsov, Patau sindro i dr).

Zatim, sagledavamo prisustvo i veličinu nosne kosti, jer njeno prisustvo smanjuje rizik za Daunov sindrom. Merimo vrednost frontomaksilarnog ugla, postojanje ili odsustvo trikuskidalne regurgitacije i protok kroz ductus venosus. Takođe je neophodno sagledati očna sočiva kod ploda, mozak, kičmeni stub, ekstremitete, pokrete ploda, kontinuitet prednjeg trbušnog zida i dijafragme, želudac i mokraćnu bešiku, kao i količinu plodove tečnosti.

4D ultrazvučni pregled stavlja fokus na bebu

U pitanju je najdetaljniji i najpouzdaniji pregled ploda tokom trudnoće u kome lekar pregleda fetus od glave do pete. Proveriće postoje li neke nepravilnosti u strukturi i anatomiji, proceniće bebin rast i okolinu, posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost.

Eksperntni 4D ultrazvuk uključuje i procenu funkcije

Pored kontrole razvoja strukture, 4D ultrazvuk uključuje i procenu funkcije. Vaš lekar na ovom pregledu prati i fetalni koštani sistem, krvni sistem, kičmu, mozak i srce, zatim lice, pluća, dijafragmu, jetru, želudac, nadbubrežne žlezde, bubrege i creva. Takođe prati i mokraćnu bešiku, ekstremitete, polne karakteristike, pupčanu vrpcu, posteljicu i plodovu vodu, matericu i okolne organe.

4D ultrazvučni pregled (Ekspertni ultrazvuk) je početak sveobuhvatnog pregleda fetusa. Utvrđuje se položaj placente, mere se glava, stomak i ekstremiteti. To je neophodno kako bi se odredila gestacijska dob ploda i procenili njegov rast i razvoj.

Nakon toga, pažnja se posvećuje fetalnoj anatomiji. To podrazumeva više pregleda organa i struktura. Da bi se to uspešno realizovalo koriste se 3D i 4D tehnologije snimanja.

Zaključak

4D ultrazvučni pregled je najdetaljniji i najpouzdaniji pregled ploda tokom trudnoće. Na njemu će lekar pogledati fetus od glave do pete. Proveriće postoje li neke nepravilnosti u strukturi i anatomiji, proceniće bebin rast i okolinu, posteljicu, pupčanu vrpcu i amnionsku tečnost.

Pripremite se da će pregled trajati duže od prethodnih. Zdravlje žene, a pogotovo njenih reproduktivnih funkcija, presudno je za sreću i uspeh na svim ostalim poljima.

Redovni ginekološki pregledi se podrazumevaju, ali je jednako bitno i da žena zna kome da se obrati ukoliko dođe do problema. Tu do izražaja dolazi 4D ultrazvuk.